Социални Мрежи

Трябва ли моето новородено да спи в кошара или в кош?

17 юли 2022
Трябва ли моето новородено да спи в кошара или в кош?

Едно много важно решение, което ще вземете, преди да се появи бебето ви, е къде ще спи вашето новородено бебе. Имайки предвид, че вашето ново бебе ще прекара до 65% от първите си 12 месеца в сън, трябва да обмислите това внимателно. Едно от основните решения, които трябва да вземете в тази насока е дали вашето новородено ще спи в кошара или в кошара. За да поясним, когато говорим за люлка, това също се отнася за люлка, нощно легло или легло за спане.

Кошарите са подходящи от новородено до около 3-4 годишна възраст. Кошът е подходящ от новородено до около 4-6 месечна възраст, когато започва да се търкаля или седи. На този етап трябва да ги прехвърлите в кошара. Ето защо, когато мислите за първите 4 години от живота на вашето дете, ще трябва да закупите детско креватче. Кошът е незадължителна покупка, която можете да изберете да направите по различни причини. В тази статия ви предоставяме някои ключови фактори, които да имате предвид, за да ви помогнем да вземете това решение.

Безопасност

Най-важният фактор, който трябва да имате предвид, винаги е безопасността. Rednose се считат за водещ авторитет по безопасен сън в Австралия. Те са независима организация с нестопанска цел с цел намаляване на внезапно починалите бебета, малки деца и деца в предучилищна възраст до 0. Повече за тях можете да прочетете ТУК. Rednose има 6 препоръки за безопасно спане, за да намали риска от внезапна неочаквана смърт в ранна детска възраст:

  • Спи бебе по гръб
  • Дръжте главата и лицето непокрити
  • Пазете бебето от дим преди и след раждането
  • Безопасна среда за сън ден и нощ
  • Спете бебето в безопасно креватче в стаята на родителите
  • Кърмени бебе

Точка 5 е най-подходящата точка за тази дискусия. Rednose силно препоръчва да спите в същата стая като вашето бебе през първите 6-12 месеца. Вижте тяхната статия по тази тема: споделяне на стая с бебе. Освен това препоръчват бебето да спи в кошара. Това е така, защото в Австралия няма задължителен стандарт за кошарите. В Австралия има задължителен стандарт за детски легла. Когато купувате детско креватче, което отговаря на австралийските стандарти, знаете, че отговаря на минималните стандарти за безопасност. Ето защо Rednose не препоръчва спането в коша в тази статия.

Въпреки това, фактът, че няма австралийски стандарт за кошарки, не означава непременно, че кошарките са по-малко безопасни, това просто означава, че ако все пак решите да закупите кошарка, ще трябва да сте по-бдителни, за да сте сигурни, че купувате безопасна. Въпреки че не ви е гарантирано, че кошарите, продавани на пазара, отговарят на минимален стандарт за безопасност, има някои важни неща, които можете да проверите сами. 

  • Уверете се, че страните на коша са поне 300 mm по-високи от горната част на основата на матрака.
  • Уверете се, че има широка стабилна основа и здраво дъно, за да не се преобърне.
  • Уверете се, че матракът пасва добре и е твърд, гладък и с дебелина не повече от 75 mm.
  • Ако продуктът има сгъваеми крака, уверете се, че не може случайно да се сгъне по време на употреба.

Друг важен момент по отношение на безопасността е колко дълго използвате кошарата. След като бебето ви започне да се търкаля или сяда, кошът може вече да не е безопасен, тъй като е по-вероятно да се преобърне и обикновено има по-ниски страни от кошара. Ето защо, дори ако сте сигурни, че купувате безопасна кошара, вие също трябва да сте сигурни, че ги прехвърляте в кошара, преди да станат твърде стари за кошарата.

Размер

Кошарата заема много по-малко място. Като се има предвид, че се препоръчва бебето ви да спи в същата спалня като вас през първите няколко месеца, кошарата може да бъде практичен вариант, тъй като заема по-малко място в спалнята ви. След това, когато бебето ви порасне, можете да го преместите в детско легло в собствената му стая. Имайте предвид обаче, че ще трябва да приберете кошарата, след като вече не ви е необходима – следователно сгъваема опция може да ви подхожда най-добре. Ако имате възможности да спите новороденото си в собствената си стая в детско креватче или в същата стая с вас с кошарка, определено бихме препоръчали закупуването на кошарка, за да сте сигурни, че можете да споделяте спалня.

Функционалност

През първите няколко месеца от живота на вашето бебе ще има много време, прекарано в приспиване, събуждане на бебето за хранене или повторно настаняване на бебето. Това означава, че вашето бебе ще влиза и излиза от кошарата или детското легло много пъти всеки ден и нощ. Помислете за функционалността на детско креватче спрямо кошарка в това отношение. Кошът обикновено държи бебето ви по-високо и има по-ниски страни, което означава, че е по-лесен за достъп до бебето. Това е особено важно през нощта – ако можете да настаните или изведете бебето си за хранене през нощта, без да ставате от леглото, определено ще оцените това през първите няколко месеца от живота му. Някои кошари имат падаща страна, което означава, че можете да поставите кошарата точно до леглото си със спусната страна за още по-лесен достъп. Те често се наричат ​​спални до леглото или спални.

Друг важен момент, който трябва да имате предвид, е преносимостта. Кошът е много по-преносим, ​​което означава, че можете да го местите през деня, за да може бебето да спи близо до вас. Или сменете от коя страна на леглото е през нощта. Или го преместете в друга спалня, за да може за бебето ви да се грижи някой друг, за да ви даде шанс за така необходимата почивка. От друга страна, креватчетата са доста тежки и при повечето креватчета, след като бъдат настроени, няма да се поберат през стандартна врата.

Ако бебето ви има рефлукс/колики, може да искате да спите бебето си под лек наклон. Rednose винаги препоръчват да спите на равна повърхност. Въпреки това, някои педиатри може да препоръчат да спите детето си под наклон, за да облекчите симптомите на рефлукс/колики. Много кошари ще бъдат с регулируема височина във всеки край, което ви позволява да поставите единия край малко по-висок от другия край. Детските кошари обаче обикновено нямат тази функция.

стил

Някои родители наистина харесват специфични стилове кошари и можете да постигнете външен вид, който не можете да постигнете с детско креватче. В кошара вашето новородено може да изглежда малко изгубено с толкова много пространство наоколо. Кошарът е много по-малък и може да подхожда на вашия стил. Силно бихме ви насърчили да вземете предвид безопасността, за да сте сигурни, че е безопасно и отговаря на вашия стил. Това е особено важно, ако обмисляте закупуването на кошарка втора употреба.

Бюджет

Ако имате ограничен бюджет, по-добре е да закупите само мулти функционална кошара. Въпреки това, ако имате краткосрочни бюджетни ограничения, може би е по-добре да закупите кошара сега и да купите кошара няколко месеца по-късно. Кошарата вероятно ще бъде по-евтина от детското креватче. Въпреки това, след като бебето ви малко порасне, вероятно ще имате нужда от детско креватче. Следователно предварителните разходи ще бъдат по-малко с кошарка, тъй като няма да имате нужда от кошара веднага. Дългосрочните разходи обаче ще бъдат по-малко, ако просто купите кошара, тъй като няма да имате допълнителните разходи за кошара.

Ако новото ви бебе вече има по-голямо братче или сестриче или подготвяте първото си дете с по-голямо семейство в ума, кошът може да ви спести разходите за второ креватче. Помислете за сценария, при който второ дете идва преди първото ви дете да е готово да излезе от кошарата. Ако искате да спите новороденото си в кошара, ще трябва да закупите друга кошара. Въпреки това, ако вашето първо дете е вероятно да бъде готово да излезе от кошарата през следващите 4-6 месеца, можете да помислите за закупуване на кош за новородено. След това, докато второто ви дете се нуждае от кошара, първото ви дете може да е готово за легло.

Продължителност на живота

Кошарите са подходящи от новородено до около 3-4 годишна възраст има и модели който може да се използват от момент на раждане до около 10 годишна възраст, такъв пример е Смарт кошарите предлагани от YourBaby.BG. Кошът е подходящ от новородено до около 4-6 месечна възраст, когато започва да се търкаля или седи. На този етап трябва да ги прехвърлите в кошара. Следователно, така или иначе ще трябва да си купите детско креватче. Кошът е незадължителна покупка, която можете да изберете да направите по различни причини.

В обобщение, ние не вярваме, че има ясна препоръка да спите новороденото си в кошара или в кошара. Трябва да вземете решение, което отговаря на вашите обстоятелства и което ви харесва. По-долу е обобщено основните фактори, които трябва да се имат предвид.