Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна

Ръководството на YourBaby за Първите 12 месеца на бебето

25 април 2022
Ръководството на YourBaby за Първите 12 месеца на бебето
Когато с любов гледате малкото си новородено, трудно е да си представите колко много ще се промени то през следващите седмици, но бебето ви ще расте по-бързо през този период, отколкото през всеки друг момент от живота си. Знаейки какво да очаквате през следващите месеци, може да ви помогне да се насладите на всеки етап от тяхното развитие и да се подготвите за следващия етап.
 
Всички бебета постигат етапи в развитието си със собствено темпо, така че не се притеснявайте, ако бебето ви изостава от връстниците си – то ще стигне до там, когато е готово. Въпреки това, ако имате някакви притеснения относно развитието на вашето бебе, говорете с вашия медицински посетител или личен лекар.
 
Първата година на Вашето бебе
 
1-ви месец: 
При раждането вашето бебе няма да може да вдигне главата си самостоятелно, но когато стане на месец, то вероятно ще овладее това умение. Ежедневното време за корема (поставяне на бебето по коремче на пода за няколко минути всеки ден) помага за укрепване на мускулите, необходими за поддържане на главата, и развиват грубите двигателни умения, които в крайна сметка ще използват за пълзене и ходене.
 
Ако не са фенове на времето за коремчета – много бебета не са – опитайте да ги поставите по корем на гърдите си и да пеете. Това ще насърчи вашето бебе да вдигне главата си към лицето ви.
 
2-ри месец:
Вероятно ще станете свидетели на първата прекрасна лепкава усмивка на вашето бебе, когато е на възраст между четири и шест седмици. На този етап те не могат да виждат много по-далеч от около 40-45 см, така че опитайте да поставите лицето си близо до тяхното и да пеете глупави песни или леко да духате малини върху корема им, за да ги насърчите да ви възнаградят с усмивка.
 
„Няма усещане в света като първия път, когато бебето ви се усмихне, но много хора ще ви кажат, че е просто вятър – не е. Вярвайте, че тя наистина сияе, и дръжте телефона си под ръка, за да можете да уловите доказателствата!“
 
3-ти месец:
На три месеца вашето бебе може да вижда почти всичко в зрителното си поле, въпреки че все още не може да прави разлика между цветовете. Въпреки че е вълнуващо да ги гледате как взаимодействат повече със света, това може да означава, че лесно се разсейват по време на емисии. Не се притеснявайте, ако бебето ви прави пауза между глътки, за да провери какво се случва около него – слушането е важна част от езиковото развитие, така че то всъщност придобива уменията за вербална комуникация.
 
„Започнах уроци по жестомимичен език за бебета със сина ми от три месеца. Това беше забавен начин за игра и взаимодействие през целия ден, тъй като той започна да се интересува повече от света, а също така помогна на езиковите му умения да се развият скокове и граници.“
 
4-ти месец:
Усещането за докосване на вашето бебе идва на мястото си, така че то ще обича да играе с играчки, които имат някаква текстура. Независимо дали става дума за бебешка книжка с хрупкави страници, които шумолят при докосване, или просто усещането за косата ви в ръцете им (подкрепете се, хватката на бебето е по-силна, отколкото си мислите), очаквайте то да започне да посяга към всичко, което може да има интерес "Усещам". Не се учудвайте, ако и те поставят всичко в устата си – те имат повече нервни окончания в устата си, отколкото където и да е другаде в тялото си!
 
„Поставих двете си дъщери на столче за хранене за кратки периоди от време, от около четвъртия месец, така че те свикнаха с него, преди да започнем да го отбиваме на около шестия месец. Изберете едно подходящо за използване място преди шестия месец и опитайте да поставите текстурирани играчки върху подноса, за да насърчи сетивното им развитие."
 
5-ти месец:
Координацията на ръцете/очите на вашето бебе се подобрява и на този етап вероятно са измислили как да хванат предмет и да го предадат на другата си ръка. Те ще се хванат за всичко, което привлича техния интерес, включително вашата чаша и шоколадова бисквита, така че ги дръжте далеч от неговия обсег.
 
Вашето бебе може да започне да се търкаля от корема на гърба си сега, но ще му отнеме малко повече време, за да разбере как да се търкаля в другата посока. Опитайте да поставяте бебето си по коремче на пода и да пуснете играчка отстрани до него, точно извън обсега му, за да насърчите уменията за търкаляне.
 
6-ти месеца:
Това е моментът, в който нещата се объркват. От шест месеца можете да запознаете бебето си с твърди храни, но то трябва да може да седи с опора, преди да започнете да отбивате. Може да мине известно време, преди да напуснете къщата, без да носите остатъците от последното хранене на вашето бебе! Насърчаването на вашето бебе да се забавлява с храна на този етап е много по-важно от това колко действително консумира, така че не се притеснявайте, ако повече свърши в косата, отколкото в корема.
 
„Не се паникьосвайте, ако бебето ви не седи до шест месеца – много бебета не го правят. Създайте удобна зона за игра на пода с много възглавници и за вас (седенето на пода може да бъде трудно за майките след раждането) и отделете много време, като ги насърчавате да седят за кратки периоди, за да укрепят тези коремни мускули."
 
7-ми месеца:
Приблизително на този етап някои бебета правят един от първите си трикове - преобръщане. Вероятно ще бъдете изненадани колко много земя може да покрие вашето бебе, като се търкаля от гърба си към корема и отново по гръб. Те обаче не просто се опитват да ви държат на пръсти – преобръщането е част от укрепването на мускулите, от които ще се нуждаят по-късно за пълзене, стоене и ходене.
 
Вашето бебе също ще се радва да го държите изправено в скута си, за да може да „стои“ с вашата подкрепа. Ръцете ви вероятно ще се уморят много преди краката им!
 
„Препоръчвам да защитите дома си за бебета веднага щом бебето ви започне да се преобръща, за да сте добре подготвени. Вземете назаем пълзящо бебе на приятел и наблюдавайте какво ги привлича – бебетата търсят неща, които никога не бихме си помислили да защитим от бебето !"
 
8-ми месец:
Не се паникьосвайте при тази мисъл, но до осем месеца вашето бебе може да започне да пълзи. Бъдете готови за факта, че ще разберат доста бързо как да се движат със светкавична скорост. Няма нужда да се притеснявате, ако бебето ви не проявява интерес към пълзенето, тъй като не всички бебета го правят – някои се бъркат, за да стигнат там, където искат да отидат по-бързо, а други напълно заобикалят пълзенето и отиват направо към ходене.
 
9-ти месец:
С развитието на финия моторен контрол на вашето бебе, те ще овладеят хващането с клещи, което означава, че може да хваща нещата между палеца и показалеца си. Това е страхотно забавление по време на хранене, тъй като те могат да се хранят самостоятелно.
 
Вашето бебе също ще обича нарочно да изпуска неща от подноса си за хранене. Когато взимате чашата им за стотен път, просто не забравяйте, че те се справят с причината и следствието, а не просто изпитват търпението ви!
 
„За да помогна на сина ми да развие хватката си с клещи, започнах да нарязвам храната му на по-малки парчета. Той особено обичаше да бере грах, а аз също научих страхотен хак за банани. Вместо да използвам нож, за да го нарежа, което може да остави парчетата да се чувстват лигав и твърд за хващане от малките пръсти, просто го обелете и натиснете пръста си надолу върху върха на банана, докато се раздели идеално на три удобни парчета!"
 
10-ти месец:
На 10 месеца вашето бебе ще е развило харесвания и антипатии и няма да се поколебае да ги изрази – силно, ако е необходимо. Може да се дърпат изправени до изправено положение и да обикалят из стаята, използвайки мебелите за опора. Това обикновено води до много падания, но се опитайте да не се притеснявате – гордостта им ще претърпи повече синини, отколкото тялото им.
 
11-ти месец:
Вашето бебе вероятно бърбори от месеци, но около този период може да чуете първите наистина забележими думи.
 
„Бебетата се учат да говорят, като копират звуците, които чуват, така че насърчавайте всичките им усилия да повтарят това, което казвате. Бъбренето с вашето бебе и повтарянето на тяхното бърборене ги насърчава да се превърнат в малки бърборници, а четенето на книги заедно също е забавен начин за насърчаване на комуникацията умения – те обичат звука на всички думи, които ги заливат."
 
12-ти месец:
Много бебета няма да започнат да ходят, докато не навършат около 18 месеца, така че не се притеснявайте, ако вашето малко дете не е стъпило на крака до първия си рожден ден. Пълзенето стимулира и двете полукълба на мозъка, така че продължавайте да насърчавате това, ако имате неохотно ходене.
 
„Само един от четиримата ми сина проходи на 12 месеца – останалите не прохождаха до 16 месеца. Това ще се случи, когато са готови, така че се опитайте да бързате. В края на краищата, вероятно ще прекарате следващото десетилетие да ги питате да седна!"