Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
  • Начало /
  • Новини /
  • Ръководство YourBaby - Как да станете експерти по съня на Вашето Бебе !

Ръководство YourBaby - Как да станете експерти по съня на Вашето Бебе !

1 май 2022
Ръководство YourBaby - Как да станете експерти по съня на Вашето Бебе !

Официално сте родител, когато фразата „спите като бебе“ ви кара да избухнете в смях – истеричен смях, лишен от сън. Защото знаеш твърде добре, че бебетата и сънят не са най-добрите приятели. Но сънят е от съществено значение както за вас, така и за тях.

„Бебетата се нуждаят от много почивка, ако искат да растат и да се развиват“, казва Лиза Клег, медицинска сестра по майчинство и автор на The Blissful Baby Expert. „И новородените могат да спят до 18 часа на ден.

„Сънят е тайната съставка, която помага на бебетата да станат спокойни и доволни. Освен че регулира настроенията на вашето малко дете, сънят засилва имунната им система, помага му да се храни добре и дори да плаче много по-малко. И – най-важното – след като бебето ви спи през нощта, вие също се наслаждавате на съня.

Което е много добре, но как да ги накараш да хванат тези Zzzzzs на първо място?

1. Опитайте да се храните, докато спят
„Ако бебето ви има добра рутина, има всички шансове да спи цяла нощ през първите 12 седмици“, казва Лиза. Дванадесет седмици е магическият праг, когато коремът им може да побере достатъчно мляко, за да им позволи да спят осем часа - или дори повече!

Тя съветва да храните бебето си на всеки три или четири часа от 7 сутринта до 19 часа, за да сте сигурни, че получават много мляко. След това, около 22 или 23 часа, преди да си легнете, опитайте „захранване със сънища“. „Извадете бебето си от кошарата за мляко, без дори да го събудите“, казва тя. "Те се хранят инстинктивно, дори когато не са напълно в съзнание." Стискайте палци, това ще ви позволи достатъчно да си затворите очите, преди отново да огладнеят.

2. Уверете се, че вашето бебе знае, че сънят идва
Знаейки какво да очакваме в определени моменти ни помага да се чувстваме уверени и да контролираме ситуацията, така че вкарайте бебето си в познат ритъм преди сън.

„Времето за лягане може да бъде спокойно и пухкаво; не е нужно да е „часът на вещиците““, казва Лиза. Добра идея е да представите просто, успокояваща атмосфера. Приятна топла вана, свежа пелена, включени PJ, приглушени светлини, корем пълен с мляко, приказка за лягане и гушкане за лека нощ. Ммм, не ти ли се спи само като си помислиш за това?

Освен това се уверете, че средата за сън на вашето бебе е безопасна и релаксираща. NHS препоръчва детето ви да спи в същата стая като вас през първите шест месеца. Много родители се кълнат в странично креватче тип Next to me или модерните мултифункционални кошри смарт 7в1 при които една от функциите е този тип старнично легло, където вашето бебе може да спи безопасно до леглото ви. Опитайте се да поддържате спалнята си между 16-20˚C, тъй като това е най-удобната температура за сън.

3. Прекъснете цикъла на „преуморения“.
„В 99 от 100 случая, ако бебето ви не заспива или не спи в кошарата си, това е защото е преуморено“, обяснява Лиза.

И така, как да нарушите цикъла на преумора? „Струва си да започнете да успокоявате бебето си при най-малкия признак на умора“, казва тя. Разтриване на очите, прозявка или малък произволен изблик на сълзи са вашите сигнали. Довеждането на бебето в шумно кафене или шумната градска обстановка на заден план няма да помогне за успокояване на нещата.

„Преместете се в спокойна, тиха среда и гушкайте бебето си, докато говорите с него нежно“, казва Лиза. „Намалете светлините, сложете малко бял шум и ги увийте в повиването или в спалния чувал. Продължете да се гушкате още малко и използвайте манекен, ако имате нужда."

Следващият етап прилича много на работа с експлозиви. Да бъдете спокойни. дишайте. Ето го... Поставете бебето си по гръб в кошарата. Издишайте. Рискувайте усмивка. Това е вълшебният прозорец, където те са заспали и спокойни и готови за сън. „Изключително е как бебе само на шест седмици научава тези знаци и се установява“, уверява Лиза.

4. Отнасяйте се към нощното време по различен начин от деня – и сменяйте само спешните пелени!
Ако бебето ви се буди през нощта – добре, нека бъдем честни, когато бебето ви се събужда през нощта – как да го прекъснете от навика? Лиза казва, че помага да се третира нощното време по различен начин от деня, след което бебето ви постепенно ще научи, че нощите са за сън.

„Дръжте светлините и гласовете ниски“, казва Лиза. „Не си играйте с бебето си и не му сменяйте пелените, освен ако не е абсолютно необходимо. Тук говорим за "Кафяв Код".

Ако бебето ви е гладно, нахранете го. Често бебетата се успокояват чрез акта на сукане, вместо да изпиват мляко, така че можете да им предложите манекен. Ако вашето малко бебе издава голям шум, опитайте да го оригнете, за да му дадете известно облекчение.

И ако бебето ви се събуди, опитайте се да останете спокойни – да, дори ако това е третият път за един час. „Като родител, вие сте толкова настроени към бебето си, че то се храни с емоциите ви – то става по-възбудено, когато сте разстроени“, обяснява Лиза. Напълно естествено е да се стресирате в онези моменти, когато не знаете как да успокоите детето си, но когато сте наистина разочаровани, винаги можете да помолите друг възрастен да го задържи. Ако няма кой да помогне, е добре да отделите пет минути за няколко дълбоки вдишвания/шоколадова бисквита. Това може да е всичко, от което се нуждаете, за да се върнете по-спокойни.

„В 99 от 100 случая, ако бебето ви не заспива или не спи в кошарата си, това е защото е преуморено."

5. Нещата ще се оправят естествено. Обещай
Постепенно вашето бебе ще спре да спи като бебе. С напредване на възрастта техните модели на сън стават по-подходящи за възрастни. Честно.

NHS предлага да преместите бебето си в собствената им стая на шест месеца. Малкият ви ще се обади, ако има нужда от вас, а вие няма да реагирате на всяко сумтене и подсмърчане, така че и вие ще спите по-добре.

Когато вашият пакет от забавления стане на една година, те вероятно ще имат между 12 и 15 часа сън на ден, дори ако никога не са били на каквато и да е редовна рутина. Това е страхотен дълъг участък през нощта, плюс дву- или тричасов следобеден сън. Еха ... усмивка това са вашите "цели за сън".

Дръж те се. Защото няма да мине много време, преди вашият малък човек да започне да се опитва да лежи до обяд и всичко това ще изглежда като далечен сън.

Надяваме се, че сега се чувствате малко по-информирани за всички неща, свързани със съня, не забравяйте да разгледате нашето ръководство за матраци, за да се уверите, че първото легло на вашето малко дете е възможно най-удобно – може да направи времето за лягане малко по-лесно!