Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
  • Начало /
  • Новини /
  • Люлка за бебе - струва ли си ? Предимства и недостатъци при използването на люлка

Люлка за бебе - струва ли си ? Предимства и недостатъци при използването на люлка

10 юли 2023
Люлка за бебе - струва ли си ? Предимства и недостатъци при използването на люлка

Да люлеем бебето или да не люлеем? Това е често срещана дилема за родителите. Трябва да знаете, че люлеенето е едно от усещанията, които новороденото познава отлично.
Изпитва го още в утробата на майка си, става нещо естествено и безопасно за него. Затова забележки от рода на „не се клати, иначе ще свикне“ могат да бъдат вкарани в приказките.

Това е начин да се подобри благосъстоянието на детето, но и да се подпомогне неговото развитие. Разбира се, люлеенето не е лишено от недостатъци, но те са по-малко от ползите.

 

Стимулиране на вестибуларния апарат

Знаете ли, че като люлеете бебето, вие стимулирате вестибуларния му апарат, т.е. чувството за баланс? Играе много важна роля, защото влияе върху координацията, поддържането на правилна стойка на тялото и мускулния тонус.
 
Благодарение на това сетиво ние различаваме посоките на света, нагоре и надолу, наляво и надясно. Освен това позволява правилно идентифициране на цялото тяло. Като люлеете бебето си, можете да предотвратите различни видове вестибуларна дисфункция. Аномалиите в тази област причиняват непохватност, затруднено движение и дори емоционални разстройства и затруднения в ученето.
 

Регулация на нервната система

Специалистите подчертават, че люлеенето на бебета регулира нервната система, която понякога е претоварена с много стимули. Това допринася за трудности в поддържането на емоционален баланс, което води до неадекватна реакция към дадена ситуация. Когато люлеете бебето си, мускулите му се отпускат и това развива така важната способност за релаксация.
 

Люлеенето като подкрепа за двигателно, интелектуално и емоционално развитие

Противно на външния вид, люлеенето на бебето не е просто начин да го успокоите или да му осигурите достатъчно ласки. Това е много важен елемент за правилното развитие – както физическо, така и интелектуално и емоционално.
 
Както вече споменахме, люлеенето в люлката е стимулация на вестибуларния апарат и по този начин подпомага двигателната координация. За да поддържа баланс, детето естествено напряга отделните мускули и по този начин ги укрепва. Благодарение на това бебето се чувства по-добре в собственото си тяло.
 
Според учените люлеенето насърчава образуването на връзки между невроните. Това повишава интелектуалния потенциал на детето. Използването на люлката също така влияе върху развитието на слуховото възприятие и речта и подпомага процесите на учене.
 

Има ли люлеенето някакви недостатъци?

На първо място, трябва да внимавате да не люлеете бебето си твърде много. Не го правете твърде често, защото тогава няма да има благоприятен ефект върху бебето.
 
Също така не забравяйте, че това не е универсално решение. Когато се опитате да люлеете и забележите, че бебето ви не реагира, спрете. Нищо насила.
 

Кой е най-добрият начин за люлеене на бебе?

Много родители са открили, че нашата кошара 5 в 1 с вградена люлка (на колела) е страхотна за люлеене. Предлага се в няколко цвята и е изработена от масивна букова дървесина.
 
Кошара 5в1 с вградена люлка
 
Търсите ли добра алтернатива? Не пропускайте да разгледате Кошара 7в1, люлката на която може да бъде закупена отделно. Не забравяйте, че в този случай кошарата е статична, така че трябва да намерите място за нея.
 
Кошара 7в1 , детско легло