Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна

Кога да смените бебешката кошара с първото легло за възрастни?

5 май 2023
Кога да смените бебешката кошара с първото легло за възрастни?

Преминаването от бебешка кошара в легло е важен момент в живота на детето и родителите. Това е знак, че бебето расте и преминава към следващия етап на развитие. Кога обаче е най-подходящото време за смяна на бебешка кошара на легло? В този текст ще разсеем всички съмнения.

Преминаване от бебешка кошара към легло за възрастни – какви фактори трябва да се имат предвид?

Възрастта на детето
Първият фактор, който трябва да вземете предвид, е възрастта на детето. Повечето експерти препоръчват бебето ви да бъде преместено от креватчето в леглото на възраст между 2 и 3 години. Въпреки това, няма точно определено време, когато детето трябва да спре да спи в бебешко креватче. Обикновено това се случва, когато бебето не се побира в него или когато то започне да излиза само. Ако бебето ви е много активно и започва да става само от кошарата преди да навърши годинка, това може да е сигнал, че е време да преминете от кошара на легло.
 
Детски размер
Друг важен фактор, който трябва да имате предвид, когато решавате да смените леглото, е размерът на детето. Няма конкретна възраст, на която детето трябва да започне да спи в леглото, защото това, което е подходящо за едно дете, може да не е подходящо за друго.
 
В случай на по-големи деца, бебешката кошара може да се окаже твърде малка и неудобна и тогава си струва да помислите за смяна на легло. Детето трябва да има достатъчно пространство, за да се движи свободно в леглото и да избягва опасността от удар в ръбовете на кошарата.
 
Бебето е готово
Друг важен фактор, който трябва да имате предвид, е желанието на вашето дете да се промени. Детето трябва да е готово за преминаване от бебешка кошара на легло, което изисква възможността да става, да ходи и да използва леглото самостоятелно.
 

Как да отучим детето да спи в бебешко креватче?

Отучването на вашето бебе да спи в креватче може да бъде трудно, но е важна стъпка в неговото развитие. По-долу са някои съвети, които могат да помогнат с този процес.
 
Изберете подходящия момент
Най-доброто време да отучите бебето си да спи в бебешка кошара е, когато бебето ви е готово за промяна. Това обикновено се случва около двегодишна възраст, но всяко бебе е различно, така че си струва да наблюдавате как се справя с креватчето и да прецените кога е готово за промяна.
 
Правете промени бавно
Най-добре е промените да се въвеждат постепенно, за да има време детето да се адаптира към новата ситуация. Можете да започнете с кратко време в леглото на вашето бебе и постепенно да увеличавате времето. Можете първо да оставите бебето си да заспи в креватчето и след това да го преместите в леглото.
 
Създайте приятна среда
Детското легло трябва да е удобно и приятно за детето да спи в него. Инвестирайте в качествен, естествен текстил, за да има здрав и хигиеничен сън на вашето дете. Оставете детето да избере аксесоари за леглото, например спално бельо с герои от любимата им приказка. Можете също да добавите любимите играчки на вашето дете, за да му помогнете да се отпусне и да се почувства безопасно.
 
Запомнете рутината
Важно е да поддържате последователна рутина за лягане, за да може вашето бебе да се чувства безопасно и удобно в новото си легло. Можете да му четете приказки, да пеете приспивни песнички или да му говорите преди лягане.
 
Бъди търпелив
Отбиването на вашето бебе от бебешка кошара може да бъде отнемащ време процес, който изисква търпение и постоянство. Не забравяйте, че всяко дете е различно и има нужда от индивидуален подход. Някои бебета се нуждаят от време, за да свикнат с ново легло. Ако бебето ви не иска да спи в новото легло, не го насилвайте, а опитайте отново след няколко дни или седмици.
 
Стойте близо до бебето
В началото на приключението с първото легло за възрастни си струва да останете близо до детето, за да му осигурите чувство за сигурност. Можете да седнете до леглото и да държите бебето за ръка, след което постепенно да се отдалечите от леглото, докато бебето заспи.