Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна

Как да изберем правилното бебешко креватче, легло ?

12 юни 2022
Как да изберем правилното бебешко креватче, легло ?

Да чакаш бебето да стане част от семейство е прекрасно време. Въпреки това, това също може да бъде объркващо и стресиращо, когато става въпрос за избор на най-доброто за стаята на бебето. Има разнообразие от бебешки кошари, от които да избирате, така че как да вземете решение? Нека ви помогнем с няколко основни точки.

Материали за бебешка кошара, с които трябва да внимавате

Ламинирани детски легла
Бебешките кошари от ламинат не са правилното решение, тъй като се правят с различни видове лепило, които не са здравословни за бебето. Освен това в производствения процес повърхността на рамката на леглото е покрита с меламинова или акрилна смола, за да се предотврати надраскване, но не предпазва бебетата от алергична реакция към нея.
Няма съмнение, че тези бебешки креватчета ще струват по-малко, но моля, имайте предвид, че вашето бебе ще прекарва по-голямата част от времето (особено през първите месеци от живота си) в това легло. Много е важно бебето да се чувства безопасно, удобно и здраво.
Бебешки креватчета, изработени от метални конструкции, може да имат някои интересни дизайнерски акценти, но често се считат за опасни за малки бебета.

Текстилни детски легла
Текстилните креватчета, или както някои могат да ги нарекат, „пътни креватчета“ са отличен избор за семейно пътуване. Те са удобни и приятни за кожата на бебето. Те са страхотни за дву- или тридневен повод, но не и за повече от това.
Основата на текстилното креватче не е стабилна, поради което може да повлияе зле на мускулите и костите на бебето в дългосрочен план. Само по себе си името „пътна кошара“ казва, че това е добър избор само за пътувания.
Сега може да си мислите, че няма стоки, материали, но изчакайте; тук идва най-хубавата част!

ПРАВИЛНИТЕ МАТЕРИАЛИ ЗА ИЗБОР.
Най-добрият материал за избор е естествено дърво като бреза, бор или ексклузивно буково дърво.

Бор
Този материал е много популярен сред латвийски и полски производители. Боровите дървета са често срещани в Латвия, боровата кора е мека и тази дървесина е лесна за работа по време на производствения процес.
Добре е за производителите, но какво да кажем за бебето? Когато купувате бебешка кошара от бор, проверете дали няма видими следи от клони. Освен това, ако сте готови да поставите бебешката кошара някъде близо до прозореца, където слънцето може лесно да я огрява, цветът й може да стане малко жълт в дългосрочен план.

Бреза и букова дървесина
Тези материали са по-изключителни и се считат за материали от твърда дървесина. Те ще бъдат по-устойчиви на драскотини и следи от ухапвания от зъбите на бебето и ще издържат по-дълго. Освен това бебешките кошари от бреза или бук, покрити с лак, няма да променят цвета си. Нещо повече, след като бебето порасне, можете да предложите това легло на приятели или членове на семейството с бебе по пътя, защото изглежда като ново!

Какъв избор да направите?
Вашият избор зависи от това какво смятате, че ще бъде най-добро за бебето и колко сте готови да похарчите за бебешки стоки.

Стандарти за бои и лакове

Когато купувате бебешка кошара, е необходимо да попитате продавача какви бои и лакове са използвани в производствения процес.
Най-добрият избор е бебешка кошара, която е покрита с бои и лакове на водна основа. Те няма да предизвикат алергични реакции и са напълно безопасни за бебета.
В Европейския съюз има единичен стандарт - EN 716-1:2008 + A1:2013 за всички производители на бебешки мебели.
Стандартната ширина между ламелите не трябва да бъде повече от 45-60 мм.

Основа за матрак

На пазара се предлагат различни видове продукти за подматрачна основа. Нашите експерти не препоръчват да избирате бебешка кошара с подматрачна основа от MDF или KSP, защото те няма да осигурят активна циркулация на въздуха и няма да са безопасно решение за вашето бебе. По-добре е да изберете бебешко креватче с подматрачна основа, изработена от естествено дърво. Също така е важно да се обърне внимание на това колко далеч са ламелите. Максималната ширина между тях трябва да бъде не повече от 60 мм.

Функции и други важни параметри

Когато избирате бебешко креватче, обърнете внимание на какъв размер е то. Европейският стандарт е 120х60 см.
Това обаче не е единственият наличен размер. Италианският стандарт е 127х65 см, английският/немският стандарт е 140х70 см, а американският е 131х69 см.
Ако желаете да закупите бебешка кошара с размери над 120x60 см, трябва да имате предвид, че може да е трудно да намерите подходящи спални комплекти.
Бебешкото креватче трябва да има поне три нива на основата на матрака, така че когато бебето расте, основата на матрака да може да се премести по-ниско, за да се избегне рискът от падане на бебето.

 

Моделът с падаща страна, управляван с една ръка, е чудесен вариант за помощ на новите родители, защото улеснява родителите да приспят бебето. Когато избирате бебешка кошара с падаща страна, обърнете внимание дали е лесно и удобно да я местите нагоре и надолу и по-важното дали е безопасно и бебето не може да я управлява само.

На пазара има бебешки креватчета, които имат подвижни ламели от едната страна (обикновено фиксираната страна, ако едната страна е подвижна) или допълнителна страна за малко дете, така че бебето да може да става или да става само от леглото. От вас зависи кое решение е по-подходящо.
Не се учудвайте, когато видите специални пластмасови релси за зъби; те са предназначени да предпазят бебешката кошара от надрасквания, които могат да бъдат причинени от ухапването на бебето, когато зъбите му растат. Резултатът: и бебето, и бебешката кошара ще останат в безопасност.

Надяваме се, че сме ви помогнали да намерите най-доброто решение и да направите правилния избор!