Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна

Как да изберем легло Монтесори или по метода на Монтесори ?

25 януари 2023
Как да изберем легло Монтесори или по метода на Монтесори ?

Скорошният прилив на интерес към метода Монтесори, съчетан с увеличеното време, прекарано в работа и обучение от разстояние, означава, че родителите стават все по-заинтересовани от създаването на домашна среда, съобразена с Монтесори, за своите деца. Една тема, която накара много хора да говорят, са леглата Монтесори. В това кратко ръководство ще ви преведем какво представлява леглото Монтесори, защо бихте могли да поставите такова в спалнята на детето си и ще предложим избор от места, където те могат да бъдат закупени.

Какво представлява леглото Монтесори?

Най-напред - технически, няма такова нещо като "легло Монтесори". Вместо това има легла, вдъхновени от общите принципи, съставляващи метода Монтесори. Изобретателят на метода, д-р Мария Монтесори, вярваше, че децата процъфтяват, когато имат свободата да се движат и учат самостоятелно. Така че, най-общо казано, Монтесори леглото е матрак без ограничителни парапети около него, достатъчно близо до пода, така че детето да може да влиза и излиза от него само.
 
Ако приложим тази философия към вдъхновената от Монтесори спалня, подовите легла са идеалният избор. Общата алтернатива на креватчетата и кошарите ограничава способността на детето да се движи свободно. Какво означава „свободно“ в контекста на кошарите? Ако се замислите, децата могат да се движат в кошарите, имат известна степен на свобода. Въпреки това, бебе или малко дете е ограничено до мястото си за сън, когато е в креватче, което ги държи зависими от възрастен, който да им помага, когато са готови да се движат, да играят, да се занимават или да практикуват умения за самообслужване, които изцяло от тяхната спалня се предполага, че предлага. Ранните години са време, когато физическото движение е толкова важно за децата и изборът да използват легло на пода може да ги насърчи да продължат да практикуват грубите си двигателни движения.
 

Каква е философията зад леглото Монтесори ?

Философията на Монтесори е да се даде на децата свободата да изследват и учат със свое собствено темпо.
Няма по-добър начин да направите това от леглото на пода. Легло, което позволява на децата да се движат и да изследват както пожелаят, без да се притесняват да стават от леглото или да се катерят по нещо.
Семейство от майка, баща и малко дете в Монтесори учебна кула, прекарващо качествено време в кухнята
Освен това уважава детето, в което Монтесори вярва безрезервно.
 

От каква възраст трябва да използвате легло Монтесори?

Приемането на легло Монтесори не е определена възраст, тъй като зависи от развитието на детето.
Философията на Монтесори зад леглото е, че то учи вашето дете как да се самоуспокоява и развива двигателните му умения, които са от съществено значение за по-късно развитие.
Много родители избират да въведат легло Монтесори, когато детето им започне да проявява интерес да става от леглото или да се катери нагоре и надолу по мебелите.
Монтесори леглото е създадено, за да даде на децата повече независимост. Детето може да се научи как да пие, да се облича и да ходи до тоалетната посред нощ без помощта на родителите си, докато расте с леглото.
 

Какви са основните предимства на легло Монтесори?

Монтесори леглото е отличен вариант за малки деца, които преминават от креватчетата си в легло за "голямо дете".
Те предлагат няколко предимства, включително:
 
1. Развитие на автономията на децата
Децата се нуждаят от помощ във всички сфери на живота си, което е една от най-значимите пречки пред развитието на автономността при децата.
Тъй като традиционните легла и кошари са трудни за достъп, малките не могат да се качват и излизат от тях свободно и в резултат на това разчитат на родителите си за основни дейности като сън и ставане сутрин.
Мини леглата Монтесори помагат на децата да се научат как да вземат лесни решения самостоятелно и да се справят със ситуации. Детето може да си почине, да стане и да играе, когато пожелае, тъй като мебелите са съобразени с техния размер и леглото е близо до земята.
В интерес на истината леглото Монтесори насърчава няколко фактора, които са критични за благополучието на детето в краткосрочен план, като автономност и вземане на решения.
Създаването на независими, креативни и уверени в себе си деца е още по-важно в дългосрочен план, тъй като майката иска да внуши тези качества на детето си.
 
2. По-високо ниво на безопасност
Чрез намаляване на височината на леглото Монтесори може да се повиши нивото на безопасност.
Фактът, че тази мебел може да се използва веднага, ще помогне да се облекчат притесненията на майките, които се притесняват, че бебето им вероятно ще се претърколи от леглото и ще се нарани. В допълнение към ниската им височина, някои легла Монтесори позволяват придобиването на защитни парапети, което ги прави още по-безопасни! Решетка може лесно да се монтира върху мебелите, ако детето все още се търкаля или ако искате да осигурите по-голяма защитна преграда.
 
Нашата цел, когато говорим за безопасността на децата, е не само да сме сигурни, че малките са физически в безопасност, но също така искаме да сме сигурни, че имат емоционалното усещане, че са в безопасност и комфорт, когато са сами в стаите си, което е абсолютно необходимо, за да се чувстват комфортно.
 

Работят ли наистина подовите легла Монтесори?

Някои деца се възползват от подовите легла Монтесори… но не всички
Когато обмисляте да вземете Монтесори подово легло за вашето дете, трябва да прецените много неща.
Дали ще работи добре за тях зависи от няколко фактора.
От една страна, историята на съня на детето е от решаващо значение за вземане под внимание. Ако винаги са спят добре и никога не са имали проблеми да останат в леглото, може да се справят добре с легло на пода от ранна възраст.
От друга страна, ако винаги са имали нужда от някаква граница около леглото си, за да останат в него, може да не им е толкова удобно без физически ограничения около тях, докато спят.
Друго, за което трябва да помислите, е темпераментът на детето. Някои деца са естествено кооперативни и ще се радват да се свият на пода и да спят. Други деца може да се нуждаят от повече насърчение и вие да бъдете с тях, докато заспят.
Някои семейства избират да започнат да използват легло на пода, след като детето им е спряло да използва креватче, докато други избират по-традиционния път и започват с бебе в легло на пода.
Имайте предвид, че ще има крива на обучение, когато преминавате от креватче към легло на пода.
Може да откриете, че поддържането на една и съща среда и режим на сън може да помогне за по-лесното преминаване към промяната. Подовото легло Монтесори е отличен начин да започнете да създавате навици за здравословен сън за вашето мъниче!

Безопасни ли са подовите легла Монтесори за моето дете?

Въпреки че може да е страшно да си помислите да оставите детето си само, без нищо да го държи по време на сън, подовите легла имат много предимства, които не компрометират безопасността, стига да се вземат няколко допълнителни съображения за „защита от деца“ на цялата спалня. Преди да въведат легло на пода, родителите трябва да се спуснат ниско до земята на нивото на детето и да премахнат потенциалните опасности, които биха били в обсега на детето, като покриване на контакти, премахване на кабели и закрепване на мебели към стените.
 
След като цялата стая се превърне в безопасно пространство за детето, преминаването към легло на пода предлага незабавни ползи. Без ограниченията на летвите за креватче или стените на коша, децата са свободни да наблюдават визуално повече от околната среда, да правят по-големи движения, които телата им естествено копнеят, и могат успешно да стават от собствените си легла, когато почувстват необходимост. Това доверие за автономия помага да се задоволи нуждата на малкото дете от независимост, което повишава увереността му - и за взаимна изгода на родителите - минимизира борбите за власт.
 
След като детето ви стане по-мобилно и може да ходи, то може да се събуди и да се движи самостоятелно, за да отговори на нуждите си, независимо дали това е да използва тоалетната, да вземе глътка вода или просто да съобщи, че се нуждае от комфорта на родителя. Тази свобода е нещо, което може да изплаши родителите, но когато се даде със здравословни граници и безопасни граници, много родители откриват, че тази свобода насърчава спокойствие и уважение. Способността да се движат из спалнята предпазва децата от, както се изрази д-р Монтесори, „умствено гладуване“, което означава, че са склонни да плачат по-малко през нощта.
 
Що се отнася до големия въпрос: какво ще стане, ако детето ми се търкулне от леглото? Има голям шанс това да се случи, но тъй като леглата на пода са толкова близо до земята, вероятността детето ви да се нарани е по-малка, отколкото си мислите. Ако се притеснявате за това, предлагаме да започнете с подход само за матрак и да изберете такъв, който е много ниско до земята. Другото нещо, което трябва да запомните е, че това действа като учебно преживяване по различни начини за вашето дете. Те ще разберат какво се случва, ако се доближат до ръба на леглото и е много по-малко вероятно да го повторят. Но те също ще започнат да се учат как безопасно да слизат от височини.
 

От къде мога да закупя легло Монтесори ?

Ние от YourBaby.BG подкрепяме всяко решение на родителите да отглеждат и възпитават по-възможно най-добрия и правилен начин техните деца, защото сме наясно колко е голяма отговорноста която носят. За да им помогнем в това тяхно начинание ние се стремим нашите продукти и по-конкретно бебешки кошари и детски легла смарт 7в1 да отговарят и да покриват максимално техните очаквания и изисквания към дадения продукт в нашия случай леглото на детето. 
Ето защо в тази насока и да бъдем максимало гъвкави и полезни в отглеждането на вашите деца ние сме включили опция която ще удоволетвори родителите които възпитават и отглеждат децата си по метода на Монтесори. Нашето детско легло - кошара за бебе смарт 7в1 може да се трансформира в легло което отговаря на китериите за Монтесори легла. 
 

Какво представлява методът Монтесори?

Методът на Монтесори обучение и грижа за децата се фокусира върху нуждите на детето.
Той ангажира децата по подходящ начин и по този начин може да надхвърли връзката между педагог и дете.
Тя се основава на философия за естественото развитие на децата, а не на преподаване на житейски умения или напредък към някаква предварително определена цел.
Учителите са обезкуражени да казват на децата какво да правят, но вместо това фокусът е върху осигуряването на „свидетелство“.
Мария Монтесори го разработи в началото на 1900 г. въз основа на нейните наблюдения върху децата по време на игра, обучението й като лекар, но също и опита й от работа с бедни деца в недофинансирано училище в Рим.
Методът Монтесори в основата си е образователна философия, която използва материали и дейности, за да подпомогне децата да развият своето разбиране, вместо само да следват инструкциите на учителя.
Той също така се фокусира върху отделното дете и неговите или нейните нужди, а не върху група деца. Методът Монтесори набляга на набор от концепции и практики на преподаване, които наблягат на независимостта, свободата от правила за децата (в рамките на параметрите) и зачитането на развитието на детето .