Социални Мрежи

Избор на безопасно бебешко оборудване - Част 2

30 юли 2022
Избор на безопасно бебешко оборудване - Част 2

Поддържането на безопасността на вашето бебе, след като го донесете у дома от болницата, е ваш основен приоритет. Изборът на най-безопасните продукти за бебешко оборудване е важна първа стъпка. Тези елементи обикновено включват:

 • креватче и матрак
 • маса за повиване
 • седалка за автомобил
 • бебешки колички
 • вани
 • бебешки порти
 • сапани и носачи
 • кошари/ ясли за игра
 • играчки

Винаги избирайте продукти, които отговарят или надвишават стандартите на Комисията за безопасност на потребителските продукти.

Път към подобрена безопасност

Детско креватче и матрак:

Закупуването на ново креватче и матрак е най-добрият вариант. Детските легла, произведени преди 1978 г., имат оловна боя, която е опасна за отравяне. Ако купувате използвано креватче, потърсете такова, което е здраво и няма регулируеми странични перила. Детските кошари, произведени преди 2011 г., имат падащи странични парапети, които могат да заклещят и задушат вашето бебе. Детското легло трябва да е направено от издръжлив материал и страничните му ламели не трябва да са на повече от 2-3/8 инча (6 сантиметра) една от друга, за да се предотврати изпадане на бебето или заклещване на главата му между ламелите.

Изберете твърд матрак, който пасва плътно в креватчето, за да избегнете празнини. Меките матраци могат да играят роля при синдрома на внезапната детска смърт (SIDS). SIDS е внезапната и необяснима причина, поради която бебе под 1-годишна възраст умира в съня си. Горната част на матрака трябва да е на 26 инча от горната част на релсата на детското легло.

Кошарите за новородени и кошчетата за съвместно спане (кошарите до леглото, които се прикрепят към леглото ви) са мобилни места за спане, които не трябва да се използват след първите няколко месеца на бебето. Никога не споделяйте едно легло с вашето бебе, защото това увеличава риска от SIDS. До 3-годишна възраст детето ви трябва да бъде преместено на легло.

Маса за повиване: 

Изберете здрава маса за повиване. Много маси за повиване идват като покривни маси, които се прикрепят към горната част на скрин. Покривките за маса за смяна, които не са здраво закрепени, не са безопасни. Предпазните ленти държат топера на място. Използването на хардуер за предпазна котва закрепва раклата към стената и я предпазва от падане върху вашето бебе или малко дете. Сгъваемите маси за повиване не са толкова сигурни.

Никога не оставяйте бебето си без надзор на масата за повиване и дръжте консумативи като памперси и кърпички в обсега си, но далеч от обсега на бебето.

Столче за кола:

Законът изисква шофьорите да поставят детето в столче за кола, предназначено за възрастта, теглото и височината на детето. Тези изисквания могат да варират според държавата и включват:

 • Обръщащи се назад столчета за кола за бебета до 2г.
 • Гледащи напред столчета за кола за малки и предучилищни деца.
 • Столчета за деца в училищна възраст.
 • Автомобилен колан за деца над 13г.

Използвайте системата за долни котви и връзки за деца (LATCH) на автомобила, за да закрепите плътно столчето за кола на вашето дете към задната седалка на колата. Никога не позволявайте на дете под 13 години да се вози на предната седалка. Системата LATCH е налична за автомобили, произведени след 1 септември 2002 г. За по-стари модели автомобили, проверете ръководството на собственика, за да определите най-безопасния начин за закрепване на столчето за кола с предпазния колан на автомобила.

Проходилки:

Бебешките проходилки са нещо от миналото. Изследванията показват, че проходилките не помагат на бебетата да ходят и могат да причинят вреда, тъй като излагат бебетата на риск да паднат по стълбите, в басейн или да издърпат нещо на главите си. Те все още могат да се продават в гаражни разпродажби или да се дават на ръка. Спестете парите си и купете нещо друго, което доставя на вашето бебе повече удоволствие, като например стационарен център за занимания за игра.

Детски колички:

Количката е от съществено значение, когато излизате от вкъщи. Вашият избор е:

 • Бебешка количка, която е с по-широка основа и е предназначена за навън.
 • Количка тип чадър, която е лека и предназначена за деца в предучилищна възраст.
 • Комбинирана количка, която ви позволява да щракнете в столчето за кола, обърнато назад.

Изберете издръжлива количка, за да избегнете преобръщане. Дефектните колички могат да се срутят, прищипвайки пръстите, ръцете и краката на вашето дете. Проверете спирачките, за да се уверите, че няма да се претърколи с вашето бебе вътре. Проверете предпазните колани и катарамите на количката, за да сте сигурни, че бебето ви е безопасно, докато се вози в количката.

Бебешка вана:

Най-добра е вана, изработена от здрава пластмаса, която безопасно поддържа вашето бебе. Ъгловият дизайн помага да отгледате новороденото си, когато то или тя не може да седи само. Устойчивият на плъзгане материал от външната страна го предпазва от плъзгане. Ако сте закупили или взели назаем използвана вана, сменете вложката от пяна, ако се разкъсва. Парчета пяна могат да попаднат в устата на вашето дете и да представляват опасност от задавяне. Никога не оставяйте бебето си без надзор по време на къпане.

Бебешки порти:

Бебешките порти предпазват вашето бебе от падане по стълбите, в басейн или от влизане в опасна стая, като кухня, баня, гараж, перално помещение или мазе. Използвайте порта с винтове и скоби, която здраво се закрепва към стената. Не използвайте портите във формата на диамант, акордеон. Детето ви може сериозно да се нарани, ако се заклещи между тези гънки. Не използвайте монтирани под налягане порти или порти срещу пространство. Тези видове порти могат лесно да бъдат бутнати.

Потърсете порти, които са сертифицирани от Американското дружество за изпитване и материали (ASTM) и Асоциацията на производителите на продукти за непълнолетни (JPMA).

Кошчета за бебета, слингове и опаковки:

Тези продукти предпазват вашето бебе, като същевременно ви освобождават да пазарувате или да държите ръката на друго дете. Качествените носачки, слингове или опаковки, изработени от издръжлив плат, предпазни ремъци и създадени за възрастта, теглото и развитието на вашето дете са най-добри. Износеният плат и протритите или липсващи ограничители повишават риска от сериозно падане на вашето дете. Не позволявайте на детето си да заспи в количка, слинг или плик. Повишава риска от SIDS. Докато бебето расте, указанията препоръчват бебето да е с лице навън, а не навътре. Ако използвате раница с метална рамка, предназначена за къмпинг или на открито, проверете дали сгъваемата стойка остава отворена, когато поставите бебето на земята .

Кошари и площадки за игра:

Кошарата предлага безопасно място, където да поставите вашето бебе или малко дете, когато не е налично креватче. Потърсете кошари или дворове за игра с дишащи, найлонови страни вместо мрежа с връв. Мрежата на връвта на по-старите кошари може да удуши детето ви, ако главата му попадне в дупките. Проверете дали и четирите страни остават заключени на място. Това ще предотврати падането му върху детето ви.

Играчки:

Изберете играчки, предназначени за възрастта и нивото на способности на вашето дете. Новите и старите играчки могат да представляват опасност от задавяне. Указанията на опаковката трябва да предоставят насоки относно възрастта и безопасността, като например възможността за задушаване и отравяне. Уверете се, че капаците на батериите са затворени добре, за да предотвратите поставянето на батериите в устата на детето ви, което може да бъде опасност от задавяне и отравяне.

Неща, които трябва да имате предвид

Много злополуки и наранявания в детството могат да бъдат предотвратени. Говорете с Вашия лекар за настоящите опасности за безопасността на бебешките принадлежности. Проверете уебсайтовете за изтегляне на продукти. Избягвайте притежавани преди това продукти, особено артикули, които са на 5 или повече години. Добронамерените приятели и семейство може да не осъзнават колко бързо се променят насоките за безопасност.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

 • Какви ресурси можете да препоръчате за проверка за изтегляния на бебешки продукти?
 • Има ли продукти, които не препоръчвате поради съображения за безопасност?
 • Какви са рисковите фактори за синдрома на внезапната детска смърт (SIDS)?