Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна

6 съвета как да накарате новороденото си да спи в кошара !

10 юли 2022
6 съвета как да накарате новороденото си да спи в кошара !

Докато някои родители обичат да спят заедно с бебетата си, за други това е абсолютно не-не.
Аз съм някъде по средата - случайните нощни гушкания в леглото ми с бебето са доста прекрасни, но определено не спя толкова добре. Така че прекарах последните осем седмици (от живота на моето бебе), опитвайки се да разбера как да направя кошарата по-привлекателна.
Сега ни е гарантирано три/четири часа почивка, като то спи само в леглото си в началото на нощта, така че съм го преценил. Цялото търсене в Гугъл, питане на приятели, обаждания в социалните медии и тревожни съобщения до майка ми си заслужаваха.
За да ви спестим малко време (и разум), ето 6 съвета как да накарате новородено да спи в кошара...

1) Новородените бебета не могат да правят разлика между деня и нощта

така че ние трябва да ги научим. Уверете се, че през нощта спалнята е тъмна и тиха – и избягвайте да общувате с тях (дори когато сменяте пелени). Това означава, че тъмната стая плюс кошарата казват на бебето, че е време за дълъг сън. През деня прекарвайте възможно най-много време на открито, сред шум и светли пространства.

2) Въведете бебето си в режим възможно най-рано

Не е необходимо да е сложен или ограничен до минута, а нещо от рода на: баня (19:00), гърди/шише (19:30), книга и легло (20/20:30). Изберете времето, което е удобно за вас и вашето бебе. Една вечер се опитахме да пропуснем банята и бебето ни не се примири – това е чудесен начин да ги успокоим и да им напомним, че е време за лягане. А времето за лягане означава: в леглото, само, спи.

3) Ако оставите бебето си да подремне в кошарата през деня

ще го накара да се почувства по-позната среда през нощта. Освен това тъмнината може да бъде плашеща и дезориентираща, така че поставянето му в зоната на кошарата на дневна светлина (или в леко затъмнена, а не в тъмна стая) може да го накара да се почувства по-сигурно, когато бъде сложено в кошарата през нощта.

4) Бебетата обичат топлината

Утробата беше топла и уютна, както и ръцете и гърдите Ви. Така че поставянето на бутилка с топла вода в кошарата, преди бебето да влезе, ще го стопли добре. Но не забравяйте да я махнете, преди да сложите бебето да спи – то не трябва да спи с бутилка с гореща вода в кошарата.

5) Белият шум е чудесен за успокояване на бебета

както и за заглушаване на по-големи братя и сестри/родители долу/скърцащи подови дъски. Купихме овцата Юън и има четири различни звука. Комбинацията от дъжд и сърдечен ритъм направи чудеса за успокояването на нашето бебе… Използвам го по време на дрямка през деня и за да му помогна да се успокои между кърменията през нощта.

6) Ние не сме повивали нито едно от нашите бебета

но някои родители се кълнат в това. Отново, това създава среда, подобна на утробата, карайки бебето да се чувства топло и гушнато, а не самотно в огромно пространство. Първородното ни дете беше повито в следродилното отделение, след като родих и имах прекрасен дълъг сън (и ние също!). Получете съвети как да се повивате безопасно в следващата ни статия :)

Независимо дали спите заедно или не, опитвате се да вкарате бебето си в тяхното креватче или все още не е там - човек трябва да прочете кое е безопасно и кое не, когато става въпрос за съня на вашето бебе:

През първите шест месеца най-безопасното място за сън на вашето бебе е в кошара в една стая с вас и вашия партньор.

Поставете бебето си по гръб, за да спи.

Поставете бебето си с крака в подножието на леглото, така че да не може да се извие под спалното бельо. Дръжте главата й непокрита, като пъхнете постелката й не по-високо от раменете й. Ако използвате спален чувал, уверете се, че е добре прилепнал, така че бебето ви да не може да се плъзне вътре.

Не използвайте възглавница в кошарата. Вашето бебе се нуждае от твърда и равна повърхност.

Не използвайте брони за кошара, те създават риск вашето бебе да се оплете в тях и потенциално представляват риск от удушаване.

Също така отстранете мобилните телефони или играчките, които висят над кошарата на вашето бебе.

Преместете другите мебели далеч от кошарата, за да предотвратите растящото ви бебе да се издърпа и да се опита да изскочи. Също така се уверете, че кошарата не е до радиатор или на пряка слънчева светлина.

Бебета под 6 месеца не трябва да носят със себе си меки играчки в кошарата си.

Когато не сте в стаята с вашето бебе, дръжте падащата страна на леглото му вдигната и заключена.

Не позволявайте на бебето да стане твърде горещо. Прегряването е свързано с повишен риск от SIDS. Поддържайте стаята, в която спи вашето бебе, с комфортна температура между 16 градуса C и 20 градуса C. Не поставяйте кошарата на вашето бебе близо до радиатор, печка или огън, или на пряка слънчева светлина. И никога не поставяйте бутилка с гореща вода или електрическо одеяло в леглото на вашето бебе.

Използвайте монитор, за да можете да слушате или гледате бебето си, когато не сте в стаята.

Никога не оставяйте бебето само в леглото си. Вашето бебе може лесно да падне от леглото ви, дори ако току-що сте се докоснали до тоалетната.

Препоръчва се да не спите заедно с бебето си, когато е под 6 месеца, а го сложете в кошара до леглото си.

След като вашето бебе навърши около пет месеца, то ще се научи да се преобръща като част от нормалното си развитие.

По това време рискът от SIDS е по-нисък и е безопасно да оставите бебето си да намери удобната си позиция за сън. Дотогава тo може да обърне лицето си настрани, когато спи по корем, което държи устата и носа й свободни.
Може да има моменти, когато е по-лесно да вземете бебето си в леглото си, за да го утешите или нахраните. Но има обстоятелства, при които никога не трябва да спите заедно, поради повишения риск от SIDS - ако вие или партньорът ви пушите, бебето ви е било недоносено или е с ниско тегло при раждане, вие или партньорът ви сте пили алкохол или приемали сте лекарства или наркотици, сте изключително уморени или имате нарушение на съня, като сънна апнея.

Никога не спете на диван или фотьойл с вашето бебе. След гушкане или хранене, поставете я обратно в кошарата й върху твърд, плосък матрак, който е чист и пасва добре, без празнини в краищата. Водни легла, чувалчета, бебешки гнезда, поларени повърхности и други меки повърхности не са подходящи за сън на вашето бебе. Външната страна на матрака трябва да е водоустойчива и покрита с един чаршаф.

Никога не позволявайте на вашето бебе да спи в едно легло с вашето малко дете. Малките деца не разбират рисковете и биха могли да се обърнат към бебето ви или да сложат ръка на устата или главата му. Вие или вашият партньор винаги трябва да спите между децата, ако искате и двамата да са в леглото ви.

Никога не позволявайте на домашни любимци да спят в легла с бебета. Предлагат се мрежи за котки, за да се предотврати скачането им в креватчета или креватчета. Те могат да представляват риск от задушаване на бебето.