Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна

5 Съвета и Препоръки за Безопасен Сън

29 май 2022
5 Съвета и Препоръки за Безопасен Сън

Безопасността на бебето по време на сън винаги е в ума на новите родители. Независимо дали планът ви е да споделяте една стая, да спите до леглото на бебето или бебето да спив в детската стая, има няколко съвета за безопасен сън, които CDC и AAP препоръчват. По-долу е обобщено тези препоръчани съвети:

1) Поставете бебето по гръб през първата година по време на сън. Докато някои недоносени бебета може да се наложи да спят по корем за проблеми с дишането, препоръчва се всички бебета да спят по гръб през първата година. 

2) Поставете бебето върху твърда повърхност, за да спи. Има много нощни кошчета, люлки, креватчета и кошари, които са оценени за безопасен сън. Бебето е най-безопасно на твърда повърхност само с плътно прилепнал чаршаф в леглото.

3) Споделяне на една стая за първите 6-12 месеца. Споделянето на стая с вашето бебе е много по-безопасно от споделянето на леглото и може да намали риска от SIDS с до 50%. Освен това, поставянето на бебешкото в близот до родителското легло, така че бебето да е в полезрението и обсега Ви, също може да помогне за по-лесно хранене, комфорт и наблюдение на бебето.

4) Поддържайте стайната температура на бебето между 20 градуса и 22 градуса. По-ниските температури в стаята на бебето помагат на бебето да му бъде по-комфортно и удобно и също така може да помогне на бебето да не изпадне в дълбок сън, от който е по-трудно да се събуди.

5) Предлагайте залъгалка по време на дрямка и лягане. Няколко медицинските проучвания са установили, че даването на залъгалката на вашето бебе, докато спи, може да бъде с значително намален риск от SIDS. За кърмещите майки се уверете, че бебето е установена хранилка, преди да въведете залъгалката.

Неща, които трябва да избягвате

1)Споделяне на леглото с бебето. Това е най-обсъжданата тема, когато става въпрос за безопасност на съня. Съвместният сън и споделянето на стаи се насърчават, споделянето на легло не се препоръчва. Споделянето на леглото крие рискове и ползи. Възможните рискове включват; захващане, задушаване, повторно дишане, падания, удушаване и запушване на дихателните пътища. CDC и ADA не препоръчват споделяне на легло. Препоръчва се бебето да се носи със себе си в леглото само за кърмене или комфорт и след това да се върне на по-безопасна повърхност за сън.

2)Поставяне на бебето да спи на диван, кушетка или фотьойл. Тези три места са най-опасното място за сън на бебето и трябва да се избягват. За повече информация щракнете тук.

Въпреки че всички сме чувствителни към индивидуалния избор на всеки родител, тази статия е насочена към създаване на навици за „най-добри практики“ и може да се използва като ресурс за това, което се препоръчва, за да бъде бебето най-безопасно.